fbpx
29Okt

Internationale dag van de beroerte

Wist jij dat deze dag, 29 oktober door De ‘World Stroke Organization’  uitgeroepen is tot de ‘Wereld Beroerte Dag’ (World Stroke Day)? Ook bekend als ‘Internationale Dag van de Beroerte’?

Door dit te doen, kan er meer aandacht komen voor de gevaren van beroertes en het belang van goed onderzoek verteld worden.

Ik lees dat Ben Leyenaar (78) 3 jaar geleden een beroerte kreeg. Een beroerte, ook wel CVA genoemd. Een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen.

Het is de meest voorkomende oorzaak van hersenletsel.

Na zijn revalidatie-periode liep Ben tegen problemen aan. “Ik voelde me heel depri. Emoties, chaos, veel piekeren. Voelde mijn grenzen niet en ging er daardoor steeds overheen. Er waren conflicten met mijn partner.”

Ben begreep niet goed wat er door het hersenletsel allemaal was veranderd. En hij kon dit ook niet onder woorden brengen.

Creatieve therapie

Hij volgde de  hersenz modules en ging schilderen.

Eerst vond hij het maar niets, maar na een poosje merkte hij dat het hem heel veel bracht.

Ben kent zichzelf nu beter. Hij durft zijn gevoelens meer te uiten en kan deze ook beter uiten na het maken van een schilderij.

“Het schilderen helpt om overzicht te krijgen. In mijn hoofd is alles bij de start van het schilderen ‘chaos’. Tijdens het schilderen komen de emoties op het doek en daarna is er overzicht. Ik kan ook vertellen waarom ik kies voor bepaalde kleuren, vormen enz’.

uitleggen en benoemen

Ben: “Ik besefte het nog niet meteen nadat we een drieluik moesten schilderen, maar nu merk ik zelf ook dat ik bewuste keuzes maak. Ik word er blij van dat ik het nu beter kan uitleggen en benoemen. De techniek bij het eerste schilderij is heel anders maar ik voelde mij toen ook heel anders.”

De schilderijen helpen mij bij het uitleggen aan anderen wat het betekent om hersenletsel te hebben, want ik kan beter onder woorden brengen wat het voor mij veranderd heeft. Dat lukte me daarvoor niet.

Wat ik (Rita) wel jammer vind, is dat ik in het artikel (zie bron onder mijn blog) lees dat Ben zijn eigen schilderijen hem maar weinig doen. Wel weet hij dat het creatieve proces hem heel veel oplevert.

Ik hoop dat jij, natuurlijk ook als je gezond bent, als je op je iPad schildert, ook zeker in de eerste plaats van het tekenen en schilderen zelf geniet.

Maar ik wens ook dat je je eigen schilderij prachtig zal vinden.

Daarom is het zo goed om in een groep ‘iPadschilders’ jouw werk te laten zien. Je ontdekt zo welk werk van jou sterk is of iets minder sterk en waarom.

Ik heb leuk nieuws voor jou

Misschien heb je ooit bij mij een cursus schilderen op de iPad gevolgd. Maar ja, ik weet hoe het kan gaan. Ik heb ooit een cursus excell gedaan, een hele dag op het hoogste niveau. Na die dag voelde ik mij geweldig intelligent. Alles ging goed.

Een jaar later had ik nooit het programma meer gebruikt, en ik zou toen ook echt niet meer weten hoe dat moest. In mijn geval niet erg, ik hoef het nooit te gebruiken.

Wel jammer als je het schilderen op een iPad beetje vergeten bent of je bent er zelfs nooit aan begonnen.

Het goede nieuws: ik ga met het aller gemakkelijkste iPad-teken programma een workshop houden.

Live in een zoom-sessie. Ik kan jou live met scherm delen super goed laten zien hoe je iets kan doen.

De kans voor jou. Heb je interesse, schrijf je dan in voor mijn iPad-kunst brief, waar ik je op de hoogte houd van de workshop (en je direct ook leuke kunst brieven krijgt (lees: leuke verhaaltjes uit het leven gegrepen.

 

Kijk naar de leliën in het veld

Het thema van de workshop is: zeg het met bloemen op de iPad; geïnspireerd door de tekst uit de Bijbel:  kijk naar de leliën in het veld. Oftewel: maak je geen zorgen over kleding en voedsel, omdat God voor jou kan zorgen.
Een relaxte workshop, waar ook Marc Mulders (hedendaags kunstenaar) zijn bloemen getoond zullen worden.

Interesse in een super gemakkelijk teken programma met inspiratie door bloemen?

Schrijf je dan nu in: 

gratis iPadkunst-brief klik hier

Je krijgt dan zoveel mogelijk, liefst dagelijks, leuke tips over het schilderen op een iPad met leuke verhaaltjes.

Lieve groet van Rita

Het volledige artikel over Ben en de Hersenz modules lees je hier.

Rita Koolstra, beeldend (iPad)kunstenaar en kunst-coach

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inloggen
Zoeken