Over Rita Koolstra

Werd ik bijna verlegen van: uitspraken van cursisten:

 


Zit jij momenteel in een moeilijke periode? Door wat dan ook: stress op werk of thuis (tegen burn-out aan)? Verdriet door periode van rouw of afwijzingen? Of door een gevoel dat je iets voor jou zelf mist? Je moeilijk kan accepteren dat je ouder wordt? 

 

 

Vanaf mijn 19e jaar heb ik op scholen, in kindernevendienten, workshops kunstlessen gegeven. 

 

 

Ik motiveerde vooral kinderen en later ook volwassenen om te  ‘durven’ om ‘vrij te worden’ in tekenen en schilderen.

 

Maar pas toen ik ooit het verhaal las over Friedl Dicker-Brandeis kreeg ik een nieuwe passie.

Friedl gaf kunstlessen aan kinderen in concentratie-kampen. Angstige kinderen konden door een liefdevolle benadering door Friedl weer een beetje ontspannen worden. Stukje geluk. 

 

Ik heb gemerkt dat tekenen en schilderen volwassenen ook zo goed kan doen, het kan je zelfs gelukkig maken.
Dat merk ik steeds weer bij mijn cursisten. Enthousiasme, even uit de dagelijkse sleur, een stukje schoonheid ervaren in hun tekenen en schilderen.

Daar doe ik het voor. 

Daarom wil ik datgene met liefde uitdelen waar ik zelf zoveel van heb. 

 

 

Al aardig wat cursisten van mij exposeren hun kunst in kerkjes en andere mooie locatie’s. Wow, superleuk.

 

 

Daarom is het zo mooi als je mee doet met tekenen en schilderen op je iPad.
Op je iPad, omdat dan niet eerst potten verf moet open maken. 

 

De lessen krijg je online, zodat je thuis kunt blijven, geen oppas nodig hebt en niet door de kou of in het donker naar een schildersclub hoeft.

 

Misschien heb je geen oppas meer nodig en ben je oma net als ik. Maar of je net zo veel kleinkinderen hebt? Daar hebben we het nog wel eens over.


De kans is groter dat je ook van dieren houdt, van katten… want die mensen trek ik op de een of andere manier altijd aan.

 

Natuurlijk wil je weten of ik ook alles in huis heb om jou les te gaan geven. Ik kan je een heel lijstje geven met mijlpalen in mijn kunstenaarsleven, wat ik hieronder ook ga doen, maar liever eerst wat ik het belangrijkste vind.  

 

 

Sommige cursisten maken kunstkaarten. Zelfs voor een goed doel! Is dat geen goede reden om mee te doen? Stel je voor, nooit meer gekochte wenskaarten, maar altijd zelfgeschilderde kaarten! Wow! 

 

 

Het allerbelangrijkste vind ik dat ik een speciaal ‘fingerspitzengefühl’  heb om kunst goed te kunnen beoordelen wat een heel belangrijke eigenschap is bij tekenen, schilderen en les geven. Dat gevoel kan ik overigens jou ook aanleren. 

 

Bij mij heeft het er zeker aan bij gedragen dat ik (tjonge, jonge, wat was ik verrast en trots) cum laude geslaagd ben met jury-prijs (1 van de 2 beste studenten met van dat eindexamenjaar (2011) .

 

Wow… en zo maar vooraan bij de directeur van de school en wethouder van kunst en cultuur. 

 

 

En ook weer in jubelstemming toen ik door de selectie kwam en men een  een levensgrote foto met een kunstfoto van mij in een bushokje te Venlo op hing. 

 

 

Het geheim om goed te worden? Blijft: veel studie maken van kleur, vormen, compositie. Altijd maar blijven tekenen, durven en loslaten. 

 

Dat wil ik jou allemaal leren. Wel het liefst met behulp van iPad, want dan kun je heel veel werk maken en dat schiet dan lekker op. 

 

 

Manuela hangt haar zelf afgedrukte kunst op handgeschept papier pontificaal in haar eigen kamer. De lijstenmaker kon niet geloven dat dat op de iPad gemaakt was. 

 

 

Doe je mee? Geef je je zelf een kans? Aan de zijkant van deze pagina staat een link van gratis mini-cursus, een vierdaagse.

 

Je leert hiermee al aardig vrij te tekenen en kunt daarna veel beter beslissen of je verder gaat met iPad-schilderen.  

 

IMG_641 def

 

lief meisje met gereedschap klein

 

 

Nog vergeten te vermelden: alle cursisten smullen van de inspiratie die ik aandraag van bekende en ook onbekende kunstenaars. Dat is toch puur genieten: wat een prachtig werk is er niet in de loop der eeuwen gemaakt. 

 

 

O ja, ik zou mijn lijstje nog hier neer zetten. 

  • cum laude geslaagd (yes !) op de kunstacademie met een prachtige jury-prijs- 2011
  • geslaagd voor specialisatie kunstacademie – 2013 ook superblij mee
  • uitgekozen met andere kunstenaars in Venlo werk levensgroot in een bushokje te hangen, project Venlo Exposed – 2015
  • meegedaan aan uitwisselingsweekend Venlo’se en Marokkaanse kunstenaars naar Agadir (Marokko). En wat was ik trots dat mijn werk in het museum van Agadir te hangen kwam.  – 2016
  • toegelaten tot ballotage-commissie van nationale kunstenaarssite Exto 
  • meerdere keren uitgekozen door haar werk voor Alphons Winterstichting  

Like en volg mijn facebookpagina  voor leuke, gemakkelijke opdrachten en tips maar ook nieuwe inspiratie over schilderen op een iPad.

Hieronder kun je ook voor de ipadkunstbrief klikken.  

Houd mijn ipadkunstbrief met nieuwste cursussen in de gaten. 

 

 

 

Krijg je nog geen iKunstbrief in je e-mailbox van mij?
Wil je op de hoogte gehouden worden van gratis challenge’s en cursussen?
 

Als je al abonnee van mijn nieuwsbrieven bent, hoef je je niet in te schrijven, zal dat ook niet gaan.

Dat was leuk in 2015! Door Exposed Venlo geselecteerd:  vanaf 6 oktober was mijn werk een week in een bushokje te Venlo te zien.

Als een van de 100 kunstenaars was ik door Exposed Venlo (museum Van Bommel van Dam in samenwerking met Kunstencentrum Venlo en Omroep Venlo) uitgekozen als kunstenaar om een kunstwerk van mij in een bushokje te hangen.

Superleuk!

Rita-Koolstra-1200

Klik op deze link voor de beschrijving