fbpx
20Mei

Cobie Verheij

‘jouw cursus maakt goed dat ik niet naar de kunstacademie ben gegaan, dank je Rita.’

“Beste Rita, wat was het fijn om bij jou de gratis challenge te doen, de Artrage-cursus en  ook o.a. de (toen nog) gratis kerstchallenge. (en later deed zij nog de portret-cursus.)

Achteraf ben ik zo blij dat ik de betaalde cursus heb gedaan. Je weet van mijn twijfel.

Zal ik het wel of niet doen, het is toch best wel wat geld. Waar ik niet mee wil zeggen dat de cursus te duur is, want ik weet gewoon hoeveel werk er voor jou aan zit en kunst moet nu eenmaal ook betaald worden.

Het ging gewoon om mijn eigen investering. En nu kan ik zeggen dat die het dubbel en dwars waard was, zeker ook omdat de gratis cursussen daar nog eens bijkomen.

In het begin dacht ik wel eens, huh wat is dit nu weer voor een kinderwerk wat we doen moeten.

Maar van lieverlee ging ik begrijpen wat jij wilde: loskomen van mezelf, van mijn strakke ideeën hoe ik iets op papier zet, mijn gevoel tot uiting brengen en niet alleen maar denken dat iets ‘mooi’ moet worden, want alle kunst is ‘mooi’ en kunst kan alleen maar goed gevonden worden wanneer er duidelijk iets van jezelf, van je passie in zit.

Het met je linkerhand tekenen, het zomaar maken van krassen zorgden o.a. dat ik langzaam leer om me niet benauwd meer te maken om een lijntje dat verkeerd staat.

Voorheen was ik meer aan het gummen dan aan het tekenen, maar nu weet ik dat er geen foute lijnen bestaan.

Wat leuk is het om gewoon over een foute lijn heen te gaan met potlood en te zien dat dit juist een apart effect geeft. Van mijn eigen perfectionisme heb ik last, nooit was iets goed genoeg, maar nu merk ik dat ik hier van loskom, dankzij de oefeningen.

Wat een verademing om makkelijker om te gaan met pen en kwast. Ook het kijken naar kunst doordat jij ons attendeert op bepaalde kunstenaars, doet me zo goed. Ook bij deze kunstenaars zie ik dat het helemaal niet perfect hoeft te zijn, maar idee en gevoel en hun eigen stijl is zo fantastisch. Ik ben nu ook elke dag kunst aan het bekijken.

Dankzij de cursus ga ik het komende jaar nog heel veel oefenen. Ik hoop daarmee ook achter mijn eigen stijl te komen, want daar ben ik nog niet achter. Het is niet alleen het werk zelf dat belangrijk is, Maar ook de inkeer tot jezelf tijdens het tekenen, het tot bezinning en rust komen terwijl je bezig bent.

Zoveel gedachten tijdens het tekenen waarover je na kunt denken, maar ook zoveel niets in mijn hoofd doordat er momenten zijn dat je alleen maar met het papier bezig bent en in je hoofd tot rust komt.

Een leuke bijkomstigheid is dat vroeger de kunstacademie mij zo geweldig leek, daar is het nooit van gekomen, je moest een beroep leren, maar nu maakt jouw cursus dit weer goed 🙂

Ja Rita, ik heb geen idee meer hoe ik nu bij jouw cursus terecht kwam, maar ik hoop dat je uit bovenstaande begrijpt dat jouw cursus voor mij waardevol was. Dank je wel Rita.

 

 

Inloggen
Zoeken