Houd dan de tekening naast je en kijk in de spiegel.
Ik wed dat het een beetje op jou lijkt.
Dat heeft iedereen, ik tekende ronde gezichtjes, mijn zusje slankere en een vriendin altijd kopjes die hartvormig.
Misschien is dat zelfs bij grote kunstenaars. Je kunt het controleren door naar alle portretten van Rembrandt en Vermeer te kijken. Of naar een foto van een portret-kunstenaar en zijn geschilderde portretten.
Betty Edwards, iemand die geleerd heeft om ‘met rechter- en linkerbrein’ te tekenen zegt het volgende: ‘Wat voor portret je tekent, welk gezicht ook, ik kan altijd zien wat voor karakter de kunstenaar heeft.
En juist hoe paradoxaal het ook klinkt, hoe nauwkeuriger een kunstenaar het portret waarneemt en weer gaat geven, hoe beter de toeschouwers van het portret de gelijkenis van de kunstenaar zullen zien.
Lita Gabellut: ‘het schilderen van zoveel mensen om mij heen is een ontdekkingstocht naar mij zelf’
Hoe kan dat toch: dokters van vroeger… ☺Is het volgende jou wel eens opgevallen?
Ik denk dat dat allemaal met spiegelen te maken heeft.
Je bent nog klein, een jaar of acht en je gaat naar de dokter. Je ziet hem, een aardige man, na een prikje krijg je wat snoep,
maar… wat is de dokter oud!
Je ziet hem echt als oud. Al zegt je moeder, wel nee, hij is pas 25 jaar, jij ziet hem als een oude man. Je weet waar ik naar toe ga.
Ga je nu naar de dokter, word je door een, ik kan het vaak niet anders zeggen, jongen! , een jongetje geholpen. Ik weet dat hij al 40 is, maar ik zie!!!! een jongen!
En wie zie je in de ‘Tweede Kamer met onze ministers zitten: jongens en meisjes! En iemand van mijn eigen leeftijd vind ik gewoon, o.k. je kan zien dat zij ook wat ouder geworden is, maar… eigenlijk vind ik die gewoon nog prima.
Mijn kleindochter vindt mij weer stokoud. Ik zelf vind dat niet.
Hoe jij mensen in jeugd en ouderdom beoordeelt, heeft heel veel met spiegelen te maken. We leggen ons zelf in andere mensen. Dus ben jij een aardig persoon, lijken veel meer mensen om je heen aardig.
Dit is ook heel belangrijk bij portret tekenen, en ik hoorde dat gisteren bij Ivo Niehe van Siegfried Woldhek.
“Ga geen details tekenen, het belangrijkste in een portret, iemands gezicht is het contrast, kijk naar oude foto’s met weinig pixels, ook al staan daar geen details op, je weet precies dat die of die, Pietje of Truusje is.”
Je zult dat kunnen doen met brede kwasten zowel op papier of op je iPad.
3 belangrijke punten betreffende portret-tekenen
Bonus: je kunt je eerste probeersels laten zien of gewoon eens een kijkje nemen in de gratis facebookgroep